Hoe je een brood laat rijzen en verliefd wordt op zuurdesem BB Roly Allen legt helder en aanstekelijk uit hoe gemakkelijk het is om zuurdesembrood te bakken en hij laat je zelfs een eigen starter maken. Toen ik het boek binnen kreeg wilde ik direct aan de slag. Met die moeder en meestal een mengsel van volkoren en witbrood, van bio-granen, maak ik sindsdien behoorlijk lekker brood aan de hand van dit boek. Heel, heel belangrijk is het kneden en vouwen en daarna het rijzen.
En natuurlijk niet vergeten dat die moeder ook moet eten. Om de week wat bloem en water erbij en ze is tevreden. Allez, het brood is niet even hap, slik, weg; nee, het is werkbrood. Als een kind zo blij was ik met mijn eerste zelf gebakken exemplaar uit de Dutch oven , een gietijzeren pan dus. Eerst twintig minuten mét deksel, daarna vijfentwintig minuten zonder. Tuurlijk oppassen dat je je handen niet brandt, maar wanneer jouw brood afgekoeld is en je neemt een snee met wat roomboter, dan voel je je echt een beter mens.
Ik geloof inderdaad dat het gevoel dat je daarbij krijgt lijkt op verliefd zijn. Roly Allen geeft ook uitvoerig aan wat er aan je werk mankeert als het deeg niet rijst, of je deeg rijst als een voetbal of hoe je ook te veel kunt kneden of juist te weinig. Is het bakken eenmaal in je leven binnengedrongen, dan laat je het niet meer los. Hij leert je ook een Pain au Levain te maken of een Provençaalse fougasse. De werkfoto’s geven een goed beeld.
Mooi prijsje voor een heerlijk boek dat mij voor het eerst aan het bakken kreeg. Het Groene Kippenboek BB Alma Huisken is voor geen kleintje vervaard en haar boeken horen bij de klassieke gastronomische titels. In haar nieuwste legt ze je alles uit over het houden van kippen in dorp en stad. Kippen houden is de bijzondere band bestendigen die er tussen mens en dier is.
Daarmee valt ze met de deur in huis. Kippen verwerken heel wat huis-, tuin- en keukenrestanten en maken er puike eieren en tuinmest van. Het is niet meteen allemaal romantiek waar die Grunningse mee komt, je moet ook leren over voer, hok en ren. Hoe hou je de kip vrij en blij en toch bij je? Wat zijn kipbestendige planten en hoe hou je je kippen op natuurlijke wijze gezond? En allicht zijn er ook pagina’s vol lekkere kip- en ei-gerechten.
Het boek is dus leerzaam, voor alles, maar er staan ook prachtige verhalen in, met drama en vreugde door de jaren heen. Een echt Alma Huiskens boek, zullen we het zo maar zeggen? Ze begint bij Oma Hengelo en eindigt haar kippenreis met een historisch overzicht. Ze bezoekt onderweg Schotland, geeft seksuele voorlichting, broedt mee met een broedende kloek en meet breed uit hoe de kip in haar eigen gezin en familiestok heeft gekregen.
En het o, zo mooie: ‘Oma, mag ik dit opeten? Nee, mien kiend. Gef ’t maor aon de kipp’n’. Misschien een tikkie taarterige vormgeving, maar dat past er wel bij. Kopen dat kippenboek. Met lekker veel foto’s in whiskyvatbruin. De schrijver heeft al heel wat whisky-boeken op zijn naam en las er honderden. In de Bouillonbieb staan er ook al wel een stuk of dertig. Nou, deze keer gaat het over de mensen, dingen en gebeurtenissen waar een whiskygeurtje aan hangt.
Geen wetenschappelijke verhandelingen en al helemaal geen proefnotities. Dacquin is een rasverteller, die bijzondere onderwerpen aan snijdt: Lindoras Abbey, van John Cor; Muckle Flugga, de whisky die niemand kent; Du Kang, de God van de whisky en van de rest; Drambuie, bonnie Prince Charlie’s whisky; Jessie Cowan, moeder van Japanse whisky; Archibald Haddock Kuifje drinkt geen whisky meer en zo heel veel voort.
De schrijver moet bij geboorte in een vat whisky gevallen zijn, zoveel lepelt hij op. Hij brengt zichzelf soms tot bedaren: ‘hou op, hou op,’ Ja, maar dan komt er toch nog een laatste weetje. De cover rept terecht over de tongue in cheek stijl, van de verhalen. Waarom dat aantal? De optimale sterkte voor de rijping. Dan weet je dat alvast. Het is Regula Ysewijn die de geschiedenis van de Britse Pudding in hartige en zoete recepten heeft verpakt in dit omvangrijke en indrukwekkende boek.
Vooral de fotografie is als uit voorbije dagen. Ysewijn zelf lijkt op een wit gepoederde Japanse en dat geeft veel sfeer. Maar veel licht laat ze niet toe op haar klassieke voorstellingen en dat is jammer. Het lijkt soms of je niet eens mag zien wat ze gemaakt heeft. De illustraties van Bruno Vergauwen lijken zo uit de Jugendstil te komen.
Heel mooi. Ysewijn is Vlaamse en dat maakt haar boek des te opmerkelijker in zijn britsheid. Al met al een prachtig verbeelde passie. Hats off. Over inpakken BdeB Meneer Wateetons en meneer Zanderink Slow Food hebben de handen ineen geslagen om ons in te wijden in de wereld van het garen van ingepakt voedsel.
Nooit zal ik de ohh’s en ahh’s vergeten in het restaurant van -inmiddels overleden- Alain Chapel in Mionnay, toen op zondagmiddag bij de tafel naast ons de varkensblaas opgeknipt werd, waar de Bressekip in was gegaard. Het aroma dreef door heel de zaak en iedereen applaudisseerde. Wateetons en Zanderink behandelen alle technieken: zout- of kleikorst, houtvellen, hooikist, grondoven, en papillote, bladeren, as, groente, vet en vel.
Parelhoen in blauwaderkool, da’s bijna deftig, vis in zoutkorst of een lamsrack in klei, altijd lekker en snel en gezond. In as gepofte knolselderij. Het zal lekker zijn, maar wel een vies karwei. De foto’s van Saskia Lelieveld hebben een eigen karakter. De vormgeving van Jelle Post is verrassend, ook door de variatie is letterfonts. Het is best een openbarend boek. Die Toscaanse fazant in leemkorst, de vegetarisch gevulde pompoen, de gevulde pijlstaartinktvis en de gevulde varkensbuik, het zijn stuk voor stuk topgerechten, met veel vakmanschap en gedrevenheid aan ons voorgelegd.
Elzas BBB Jeminee, een dik boek over de Elzas als gastronomische streek. De Elzas is in menig opzicht een bakermat. Gérard Goetz verzamelde veel informatie en recepten. Ook komen 40 typische Elzas-producten aan bod. Het fantastische klimaat en de sterke bio-omgeving zorgen voor een overvloedige keuken. Wie Elzas denkt, ruikt de zuurkool, proeft de paddenstoelen en de asperges, verlangt naar de kostelijke wijnen en loopt het water in de mond bij het denken aan al die verrukkelijke worsten, vooral de bloedworst.
Je krijgt er niet genoeg van. De foie gras, de wildterrines, de zwarte kippen, de zalmforellen, de mirabellen en, ho, niet te vergeten, de fantastische patisserie. Goetz heeft er een formidabel kijk- en kookboek van gemaakt. Zijn gebied heeft een rijke cultuur en een diepgravende geschiedenis. Die doorspekken zijn verhalen. Hij is chef kok en eigenaar van het familie-restaurant Chez Julien in Fouday.
Je kunt er vanavond nog heen om er lekker te eten en te overnachten en om vast te stellen dat hij nergens in overdrijft. Groente op de grill BB Geroosterde koolraap met gegrilde shiitakes en lavasbouillon; geroosterde zoete aardappel; geroosterde prei met calypsobonen, gerookte ui en venkelbonen; gegrilde bloemkool met gremolata.
Martin Nordins groentegrillboek staat vol behoorlijk inventieve en inspirerende smaakcombinaties. En aangezien we toch naar zo weinig mogelijk vlees toe moeten -weinig eiwit, veel vezelrijke koolhydraten, matig vet- kunnen we maar beter meteen in de voetsporen van dit soort koks stappen. Nordin ontdekte zelf pas recent hoe veel dieper en breder het smakenpalet wordt bij het grillen van groente dan bij vlees. Ook het samen rond het vuur hangen en samen koken is een geweldige ervaring.
Best een boek voor absoluut erbij. Hij is van Bretonse afkomst en weet veel van de kust en de zeebodem. Samen met Julien Bouré, culinair journalist en Jean-Claude Amiel, fotograaf maakte hij dit bijna bijbelachtige visboek. Zo kunnen alleen de Fransen het. Er zit iets hovaardigs in. De fotografie en de vormgeving zijn precies zoals het hoort: stijlvol, geen tierelantijnen of overbodige illustraties.
In negentig recepten behandelen de mannen zeventig vissoorten en zeevruchten, de gefotografeerde vis meestal midden in de pagina, pal voor je neus. Orieux is ook in de weer met bottarga, zeewier en zeekraal en met vis in een korstje. Bijna kunstzinnig. Wat te denken van zijn smaakcombinaties? Haring met bloemkool, oesters met carpaccio, zeeduivel met rauwe ham, alikruiken met champignons Het zijn geen alledaagse gerechten en van sommige vissen zul je opkijken zoals pollak, bokvis, pagrus, rode schorpioenvis en gevlekte lipvis.
Ook zijn bistrogerechtjes zijn aanlokkelijk. Mooi boek, geschikt voor de gepassioneerde amateurs en professionele topchefs.
Donderdag 18st, Juni 8:18:44 Am

Beschrijving:
2701 |
---|
39 jaar vrouw, Stier |
Osterbek, Netherlands |
Frans(Basic), Marathi(Elementair), Engels(Vloeiend) |
Linguïst, Gynaecoloog, Astronoom |
ID: 8555849669 |
Vrienden: mmhbappy, Niall555 |
Profiel | |
---|---|
Geslacht | Vrouw |
Kinderen | 1 |
Hoogte | 153 cm |
Toestand | Actieve look |
Onderwijs | Het gemiddelde |
Roken | Nee |
Drink | Ja |
Contacten | |
Naam | Phyllis |
Profiel bekijken: | 1377 |
Telefoon: | +312888-586-89 |
Stuur een bericht |
Gerelateerde berichten